Gratis masterclass ‘Be your brand’

Statief voor fotografie met smartphone of camera

Wat is een goed statief voor fotografie?

De ‘gewone’ tripod is het meest populaire type statief en wordt ook wel een ‘driepoot’ of een ‘driepootstatief’ genoemd. Een tripod gebruik je bijvoorbeeld voor landschapsfotografie, het maken van zelfportretten en foto’s met een lange sluitertijd.

 

Kan elke camera op elk statief?

Fysiek past iedere camera op ieder statief. Maar dat wil nog niet zeggen dat die combinatie ook werkbaar is. Als de draagkracht van een statief te laag is voor jouw apparatuur, dan heb je een instabiel geheel. En kan het statief makkelijk omvallen.

 

Hoe kies ik een statief?

Wat voor statief kies je uit? Waar moet je op letten bij het kiezen? Waar wil je foto’s van maken? Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig zelfportretten maakt is een statief erg belangrijk. Of wanneer je avondfotografie doet. Want je wilt natuurlijk niet dat je door een goedkoop statief de camera of telefoon op de grond valt, waardoor je het kapot gaat. En er zijn nog een paar andere dingen waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste statief.

1. Zoals welk gewicht kan het statief aan?

2. Hoe stabiel moet het statief zijn?

3. Hoe hoog kan het statief en kan het voor telefoon en camera gebruikt worden?

 

Wat is een goede hoogte voor een statief?

Hoe hoog moet je statief zijn? Een goede vuistregel is dat je in de zoeker van je camera kunt kijken als je statief helemaal is uitgeschoven. Een hoogte tussen de 140cm en 170cm zal voor de meeste fotografen goed zijn. Zodat je bij bijvoorbeeld zelfportretten niet van onderen hoeft te maken en op ooghoogte foto’s kan maken. Daarnaast moet je kijken welk gewicht het statief aan kan. De stevigheid van het statief is daarin belangrijk. Het moet niet met één windvlaag direct om kunnen vallen.
 
Om jou te helpen de juiste keuze te maken voor een statief heb ik 3 statieven op een rijtje gezet van goedkope naar dure statieven.
 

Lifegoods tripod statief € SEFID Pro1000 tripod

statief telefoon  €€

Pixelmaker T3 tripod statief €€ 

 

Voor en nadelen statief voor camera en smartphone

3 beste statieven bij het maken van foto's met telefoon of camera

Lifegoods tripod statief

Het goedkoopste statief van goede kwaliteit is het lifegoods tripod statief. Het fijne aan dit statief is dat het geschikt is voor telefoon en camera. Stel dat je op een gegeven moment zelfportretten wilt maken met je camera. Dan hoef je geen nieuw statief aan te schaffen. De prijs van dit statief is ook niet hoog. Het statief kost maar €37,99. Begin je net met zelfportretten maken, dan is dit statief echt een aanrader.

Eigenschappen Statief is geschikt voor telefoon en camera Waterpas Tas Hoogte kan van 60 tot 156cm Inclusief smartphonehouder

Voordelen Dit statief is geschikt voor telefoon en camera Verstelbaar tot 156 cm Zit een tas bij om het statief in te doen Geen duur statief

Nadelen Het nadeel van dit statief is dat het geen zwaardere camera’s aan kan dan 3kg 

 

 

 

 

Beste statief bij het maken van zelfportretten

SEFID Pro1000 tripod statief telefoon

De SEFID PR01000 tripod statief is iets duurder, maar ook van betere kwaliteit . Dit statief word namelijk door veel fotografen gebruikt. Het is een stabiel statief dus je zal niet snel beweging in je zelfportret zien. De prijs voor een fotografie statief is erg goedkoop namelijk €97,99. Er zitten anti rubberen voetjes op, zodat het statief niet zal wegglijden. Vind je kwaliteit belangrijk? Dan is dit statief zeker een aanrader.

Eigenschappen Statief is geschikt voor telefoon en camera Waterpas Tas Hoogte kan van 47 tot 156cm Inclusief smartphonehouder

Voordelen Dit statief is geschikt voor telefoon en camera Verstelbaar tot 156 cm Zit een tas bij om het statief in te doen Kan tot 5kg dragen

Nadelen Is wat gammel 

 

 

 

 

 

voor en nadelen statief voor telefoon

Pixel Maker T3 Portable Tripod

De pixel maker T3 statief is alleen geschikt voor telefoons of kleine camera’s. Het is een zeer compact statief wat je makkelijk mee op reis kan nemen vanwege het gewicht en het klein kunnen maken. Ikzelf gebruik dit statief voor wanneer ik live ga of zelfportretten wilt maken met mijn telefoon. Je kunt het ook gebruiken als selfiestick. De prijs van dit statief ligt wel iets hoger, namelijk €101,-.

Eigenschappen Statief is geschikt voor telefoon en kleine camera Waterpas Tas Hoogte kan van 25 tot 165 cm

Voordelen Verstelbaar tot 165 cm Zit een tas bij om het statief in te doen Balhoofd kan 360 graden draaien Makkelijk mee te nemen op reis

Nadelen Kunnen geen grote camera’s op, Prijzig 

Wat voor statief gebruik als fotograaf?

Voor mijn Instagram stories gebruik ik zelf de pixel maker, om bijvoorbeeld stories op te nemen of om een selfie te maken.

Mijn professionele zelfportretten maak ik met de Leofoto XB-32 

Ik wilde daarvoor echt een duurder statief hebben die het gewicht aan kan van mijn Canon 5d mark 4 en geen risico lopen dat het statief met camera om zou vallen.

Heb je nog een vraag over een statief of kom je ergens niet uit? Laat het in een reactie hieronder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk