Gratis masterclass ‘Be your brand’

Hoe krijg je het mooiste licht voor een zelfportret?

Hoe krijg je het mooiste licht voor een zelfportret?

Eén van de meest bepalende factoren om een mooi zelfportret te maken is de belichting. Maar hoe krijg je het mooiste licht? Welke soorten belichting kan je gebruiken? Dat ga ik je in deze blog vertellen

3 soorten belichtingen voor een zelfportret

Je hebt 3 verschillende belichtingen:

1. Frontaal licht (licht van voren)

2. Zijlicht (licht van de zijkant)

3. Tegenlicht (licht vanaf de achterkant)

1. frontaal licht

Frontaal licht betekent dat het licht van voren komt. Dus op het gezicht gericht. Frontaal licht zorgt voor een zachte uitstraling met weinig schaduw. Dit licht creëer je door bijvoorbeeld recht tegenover een raam te fotograferen. Of wanneer de zon schijnt, de zon recht in je gezicht te laten schijnen.

Overdag kan dat licht wat te hard zijn, je kunt dan het beste een schaduwplek zoeken of bijvoorbeeld een reflectiescherm met de witte kant tussen jou en de zon houden.

Hoe krijg je het mooiste licht voor jouw zelfportret?

2. Zijlicht

Zijlicht betekent dat het licht van de zijkant komt. Dat kan je doen door bijvoorbeeld het licht van de zijkant te laten komen. Dus schuin tegenover een raam te staan bijvoorbeeld. Zodat de ene kant van het gezicht meer belicht is dan de andere kant. Deze soort belichting zorgt voor meer diepte in je foto. Wanneer de zon schijnt kan je ervoor zorgen dat de zon van de zijkant op het gezicht valt. Bekijk daarin zelf hoe ver je het licht van de zijkant wilt laten komen. Het mooiste is om wel beide ogen in de zon te hebben.

Hoe ga je om met licht tijdens het maken van een zelfportret?

3. Tegenlicht

Tegenlicht betekent dat je tegen de zon in of tegen het daglicht in fotografeert. Zelfs als het bewolkt is komt de zon van een bepaalde kant. Deze soort van belichting kan zorgen voor een wat dromerige sfeer, doordat je een waasje krijgt. En het zorgt ook dat er minder contrast in de foto te zien is. Zoals je op deze foto ziet hieronder. Ga hier eens mee spelen met hoe ver je de zon achter je fotografeert en op welke hoogte je de camera zet. Is het gezicht heel donker? Maak dan gebruik van een flitser of een reflectiescherm om je gezicht wat op te lichten.

Hoe maak je een zelfportret met tegenlicht? Fotografie cursus

Ga hier lekker mee aan de slag, heel leuk om te zien wat jij voor zelfportretten maakt. Zou je hier meer over willen leren dan heb ik iets heel tofs voor je. Kijk snel hieronder.

Hoe speel je met licht bij het maken van een zelfportret?

Hil, ik ben Anouk

31 jaar en ben vanaf mijn 14e al bezig met het maken van zelfportretten. Al mijn kennis over fotografie en zelfportretten maken heb ik in een cursus gestopt: ‘Be personal’ Leer in 6 weken hoe je prachtige foto’s kunt maken met mooie belichting, poses en storytelling. De foto’s kan je inzetten voor jouw bedrijf als fotograaf bijvoorbeeld of om jezelf als ondernemer zichtbaar te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk