Gratis masterclass 'Personal branding foto's inzetten voor je bedrijf'

3 tips voor het fotograferen van een mooier zelfportret

3 tips voor het maken van mooiere zelfportretten

 

Waarom zou je een zelfportret maken?

Een zelfportret is foto die je maakt van jezelf. Je maakt een zelfportret niet vanuit de hand, maar vanaf een statief. Je kunt daarin een verhaal vertellen of een stukje persoonlijkheid laten zien. Veel fotografen doen ook aan zelfportretten. Zodat ze zelf foto’s kunnen maken voor hun website of social media. Er zijn verschillende redenen waarom je een zelfportret zou maken:

  1. Je wilt meer leren over fotografie en durft nog geen andere mensen te fotograferen
  2. Je wilt jezelf laten zien online als jouw personal brand
  3. Je wilt jouw gevoel in een foto overbrengen
  4. Je wilt een verhaal vertellen met jouw zelfportret

 

 

Wat heb je nodig voor het maken van een zelfportret?

Je kan je zelfportret op verschillende manieren maken. Wat je in ieder geval nodig hebt is:

  • een camera
  • een statief
  • afstandsbediening/telefoon

In mijn blog geef ik tips welke statieven je het beste kunt gebruiken bij het maken van een zelfportret. Het moeilijkste bij een zelfportret is dat je fotograaf en model tegelijk bent. Je moet letten op het licht, compositie, hoe je kijkt, de pose en de foto moet natuurlijk ook scherp zijn. Verwacht ook niet dat je in één keer een prachtig zelfportret maakt. Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker en sneller het gaat. 

 

Hoe maak je een zelfportret?
3 tips om een mooi zelfportret te maken

Hoe stel je scherp bij het maken van een zelfportret?

Er zijn 3 manieren om scherp te stellen

1. scherpstellen met je telefoon Wanneer je wifi op je camera hebt kan je via een app op je telefoon verbinding maken met je camera. Zo kan je op je telefoon de instellingen van de camera veranderen, jezelf zien en scherpstellen door te tikken op het scherm. Deze manier van scherpstellen gebruik ik zelf. De app die ik daarvoor gebruik is de canon connect app, omdat ik een canon camera heb. Voor een andere merk camera heb je weer aparte apps.

2. scherpstellen met een afstandsbediening Met een afstandsbediening kan je scherpstellen door op het knopje te drukken van de afstandsbediening. Zo hoef je niet heen en weer te rennen naar je camera. Zelf vind ik dat minder fijn, omdat ik niet op een scherm kan mee kijken.

3. zelf scherpstellen Dit is de moeilijkste manier van scherpstellen. Je kunt het beste een object gebruiken op de plek waar jij gaat staan. Stel dan manueel scherp op het object. Zet de timer op 10 seconden en ren naar de plek toe. Zet eventueel je diafragma niet te laag, zodat je meer scherpte hebt. Zo heb je meer kans dat je zelfportret scherp is.

 

 

3 tips hoe je betere zelfportretten kunt maken:

 

1. Zorg voor de mooiste belichting Kies bewust een bepaald tijdstip van de dag. Het mooiste licht heb je namelijk rond zonsopkomst en zonsondergang. Het licht is dan heel zacht, wat zorgt voor prachtige zelfportretten. Je kunt kiezen om de zon achter jou te fotograferen, waardoor je een mooie gloed krijgt. Of je fotografeert de zon in je gezicht wat ook een heel tof effect kan geven. Stel dat het een bewolkte dag is, dat is perfect! Het licht is dan namelijk heel zacht en heb je geen last van een harde schaduw.

 

2. Bedenk een verhaal met je foto Ga niet zomaar random een foto maken, maar ga bewust nadenken wat voor portret je wilt maken. Wat wil je met jouw zelfportret vertellen? Wat voor locatie past bij dat verhaal? Wat voor gevoel wil je overbrengen? Wanneer je dat doet ga je veel creatiever zijn met jouw zelfportretten. En maak je ook meer impact met jouw zelfportret. Je kunt inspiratie halen uit muziek, een verhaal of van andere mensen. Kijk eens rond op Pinterest of blader en tijdschriften en sla dit op voor jezelf. En probeer daarin jouw eigen draai te geven.

 

3. Blijf jezelf uitdagen Heb je tot nu toe altijd binnen zelfportretten gemaakt? Ga dan eens naar buiten! Zoek een locatie waar jij iets mee hebt en maak daar een zelfportret. Speel met compositie. Met scherpte/diepte. Blijf lekker creatief. Alles kan en niks is te gek! 

 

 

Wil jij leren hoe je goede zelfportretten maakt?

Heb jij na het lezen van deze blog zin om hier verder mee aan de slag te gaan? Maar weet je gewoon niet waar je moet beginnen? Ik heb een zelfportrettencursus gemaakt waarin je 6 weken lang elke week een opdracht krijgt om een stukje van jezelf te laten zien in een zelfportret. Zodat jij jezelf zichtbaar gaat maken online. Jij je verhaal leert te vertellen in zelfportretten. Meer gevoel in foto’s gaat laten zien. En natuurlijk heel veel leert over fotografie.

 

Fotografie cursus zelfportret maken

Neem gerust een kijkje op de pagina van de zelfportrettencursus. https://anoukstrijbos.nl/instagramfotografieenbrandingcursus/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk