Gratis masterclass ‘Be your brand’

3 ideeën voor een creatief zelfportret maken

Hoe ik ben begonnen met zelfportretten

Ik ben op mijn 14e begonnen met fotografie. Mijn vader had een spiegelreflexcamera die ik mocht gebruiken. Wat ik natuurlijk geweldig vond. Ik begon met natuur fotograferen, maar op een gegeven moment had ik meer zin om mensen te fotograferen. Alleen waren er niet altijd mensen in de buurt als ik foto’s wilde maken. Soms dan popte er ineens een idee uit en wilde ik ook direct aan de slag. Dus begon ik met zelfportretten maken. Eerst een tijdje vanuit de hand, later kocht ik een statief op de rommelmarkt. In die tijd zat er nog geen wifi op mijn camera dus 9 van de 10 foto’s waren dan ook onscherp. Maar toen maakte mij dat nog niet uit. Want ik leerde de camera beter kennen, snapte instellingen steeds beter en ik kon steeds beter met licht omgaan.

Op een gegeven moment vond ik de foto’s niet meer afwisselend genoeg dus begon ik te experimenteren met thema’s. Waarbij ik afwisselde met make-up, pruiken en gekke kleding. Ik leerde poseren, verschillende gezichten te trekken en kon steeds meer emotie in mijn foto’s kwijt.

Waar ik inspiratie vandaan haal bij het maken van zelfportretten

Inspiratie is overal, als je het maar ziet. Ik haal veel inspiratie uit de natuur, het licht, een mooie plek. Maar ook uit muziek, verhalen of eigen emoties geven mij inspiratie. Probeer het vooral niet te forceren, inspiratie komt juist wanneer je het de ruimte geeft.

3 creatieve zelfportret ideeën

Voor mij vertellen creatieve portretten een verhaal. Brengt het een bepaald gevoel naar boven. Zet het mensen aan het denken. Creatief betekent anders, dus probeer iets geks! Experimenteer en kijk hoe het verder gaat. En zelfportretten kunnen ook veel voor jezelf betekenen. Je gevoel laten zien bijvoorbeeld, jezelf meer accepteren of jezelf op een andere manier zien.

Fotograaf voor meer zelfvertrouwen

Hil, ik ben Anouk

31 jaar en ben vanaf mijn 14e al bezig met het maken van zelfportretten. Om mensen kennis te laten maken met mij, een bepaald gevoel over te brengen of door een verhaal te vertellen met mijn zelfportret. Deze kennis over zelfportretten deel ik graag met jou in een gratis ebook, zodat jij het ook kunt gaan inzetten.

Na het lezen van dit ebook:

  • Weet jij waar je rekening mee moet houden bij het maken van een professioneel zelfportret 
  • Weet jij wat voor statief je kunt gebruiken voor jouw zelfportret
  • Hoe je het mooiste licht krijgt voor jouw zelfportret
  • Wat voor kleding je het beste aan kunt trekken voor de foto
  • Weet jij hoe je personal branding in je zelfportret toepast
  1. Foto’s met een verhaal

Soms begin ik met een beeld in mijn hoofd en pas later ontwikkelt het verhaal zich. Maar het kan ook andersom: Je wilt een verhaal vertellen en bedenkt daarbij een beeld. Bijvoorbeeld door iets wat jou nu bezig houd. Of iets waar jij graag je mening over wilt delen. Hoe kan je dat verhaal versterken? Door bijvoorbeeld een accessoires aan toe te voegen dat iets zegt over jouw verhaal. Of door een bepaalde emotie te laten zien.

Met deze foto wilde ik een verhaal vertellen. De reis naar zelfacceptatie. Er zijn zoveel mensen die iets van je willen, maar jij bent de basis. de fundering. Jij staat op plek één en jij mag jezelf daarin omarmen. Ik heb deze foto in meerdere delen gemaakt. Eerst alle armen apart en daarna toegevoegd aan het zelfportret.

3 ideeen voor een creatief zelfportret

 

2. Foto’s met een emotie

Mensen echt raken of iets duidelijk maken doe je door emoties te laten zien. Wat mij helpt om in die emotie te komen is echt even naar binnen te keren en naar een moment te gaan waarin ik die emotie voelde. Muziek kan daarbij ook helpen om het gevoel naar boven te brengen. Geef jezelf de tijd om naar die emotie te gaan en wanneer je het echt voelt, ga dan het zelfportret maken.

Dit portret maakte ik omdat ik merkte dat er nog veel taboe ligt op echt kwetsbaar kunnen zijn en dat huilen normaal is. Elk mens heeft emoties en hoort die te kunnen uiten. Dat is niet raar of zwak. Maar juist heel moedig! Hier kreeg ik ook enorm veel reacties op.

zelfportret maken fine art print huilende vrouw kwetsbaar

 

3. Zet mensen aan het denken met foto’s

Soms is het mooi als mensen zelf hun verhaal bij een foto kunnen bedenken. Dat het iets mysterieus heeft. Door bijvoorbeeld iets vreemds te fotograferen of door een gezicht weg te laten. Zo kunnen mensen hun eigen fantasie gebruiken. Dat wilde ik met deze foto bereiken.

Hoe maak je een zelfportret met een verhaal? Kwetsbaar fine art print voor aan de muur

 

Wil je zelf aan de slag met een zelfportret maken?

Ik hoop dat ik je wat fijne inspiratie heb kunnen meegeven om zelf aan de slag te gaan met zelfportretten. En onthoud niks is te gek! En wil je nog meer tips ontvangen om mee aan de slag te kunnen met het maken van zelfportretten? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk